Saturday, 21 September 2013

Don't Judge a Book by its Cover...

Assalamualaikum , reader...

Semoga sihat jasmani n rohani...



Yup!!

Jangan engkau mengadili buku itu semata-mata kulitnya... mana tau, isi kandunganya terlalu bernilai?

So...

Entri kali ini... adakah QL nak bercerita ttg buku???  Erm.. bolehla kot masuk sekali... huhu...

Seperti tajuk di atas.. rasenye readers semua sedia maklum maksudnya....

Jangan lah kita sekali-kali menilai org berdasarkan pakaiannya sahaja.. lebih kurang cemtu la kan...

Peribahasa tu mungkin kte boleh pkai... mungkin x berapa sesuai.... kenapa?

Bagi QL, dan ape yg QL pernah dengar, personaliti seseorang tu boleh dinilai melalui pakaiannye..

Agree with me?

Its up to you.. hehe (^_^)v

Ye... sebagai contoh.. klau kte tgk baju seseorang tu x ber 'iron' (tgk beberapa kali ye, tgk sekali tak dikira).. automatically kte akan nilai orang tu pemalas...

Then, ble kte tgk orang tu pkai baju striking... bling-bling... funky mankey :P.. QL akan judge org tu.. level confident dy agak tinggi.... o personaliti nye mungkin gila-gila skit... mungkin...

So.... boleh la kte judge a book by its cover.... kan? kan?

Sebelah part pula QL bersetuju dengan peribahasa nie....

Example:

Ble kte tgk seseorang tu bertudung besar... x bermakna dy maksum..... tak semestinya dy bangun setiap malam bertahajjud... tak semestinya dy x menonton drama...

Tapi yang dapat dipastikan.. si bertudung besar kemungkinan sebenarnya dalam proses memperbaiki diri... dan mereka yang dah berjaya memperbaiki diri nie la selalunya yg berjaya menjaga segala yang dimanahkan dari Nya...

So... jgnlah la kte terlalu cepat menilai seseorang tu... jangan terlalu memandang atau menyanjung tinggi seseorang... kerana manusia biasa memang tak layak disanjung....

dan jangan pula sesekali berkata....

" Biarlah aku tak bertudung asal hati aku baik"

Sedangkan maksud baik tu... adalah baik... terutamanya baik dengan Yang Maha Esa....
Klau dah sampai melanggar perintah Nya.. adakah dikira sebagai baik....

Tepuk dada tanya...........Iman...

Sekurang-kurangnya kita mencuba....

YE TAK?

So.....Jom.... lets do it together....... gether... :P (bukan bertudung labuh, tapi cuba membaiki diri)

Suke tgk org bertudung labuh... terutamanya yang ad nurr kt wajah... :)


Sekian... xde pun crite pasal buku kan... hehe..  ^_^


#peringatan utk diri...



5 comments:

  1. sebenarnya kita kena bersangka baik..contohnya roomate saya dulu suka pakai baju ketat tapi bila dah lama stay sama bilik,saya perhatikan dia slalu buat solat tahajud.. Tak semestinya org tu jahat kalo pakai ketat2..Tak semestinya kita kata dia xde iniative nak tukar cara berpakaian.Sebab die ada cakap ngan saya dia nak beli baju besar sikit nanti. Memang dia sedang perbaiki diri.luar& dlm..

    Sorry terpanjang lak komen..

    ReplyDelete
  2. emmmm besangka baik dgn org lagi baik dr judge buruk tp terbuat fitnah hmmmm seoga kita sentiasa postive minded :)

    ReplyDelete
  3. betol 2 =) stuju sgt..buat ape nk tgok2 orang lain..baik cerminkn diri sndri dlu..bnda yg baik ptt disokong..yg pntg bersangka baik jelh..

    ReplyDelete
  4. Ye... sgt2 setuju dgn S.K.A, Dear xila n Nur A.Z.. kte tak tahu mengkin seseorang tu Iman dy lebih tinggi dari kte suatu hari nanti... macam cerita org yang kuat beribadah tapi mati dalam maksiat, n org yang selalu bermaksiat, mati dalam keadaan beriman.. semuanya ketentuan Allah... husnu dzan :).. thanks komen ^_^

    ReplyDelete
  5. tapi ramai org suka menilai cam tu..

    ReplyDelete