Saturday, 29 June 2013

~Ku Mengharapkan Ramadhan kali ini Penuh Makna~


Assalamualaikum, readers.....

 Perasan tak??????

Tinggal lagi 10 hari je lagi nak bulan Ramadhan...

Tak sabar nak menghayati hari-hari di bulan Ramadhan...
Aku rindu kan suasana Ramadhan, ketenangan Ramadhan,
Ibadah bulan Ramadhan, akhlak insan di bulan Ramadhan

Ya Allah, Kau izinkan lah aku untuk beribadah di bulan Ramadhan yang akan datang ini,
Kau bimbinglah aku agar aku dapat mendidik nafsu ku di bulan mulia itu nanti,
Dan Kau tambahilah dan istiqamahkan lah ibadah ku, ketika Ramadhan itu dan selepasnya...

Aku harap Ramadhan ini penuh bermakna~ untuk aku mengejar cinta -Mu Ya Illahi..



...Ya Ramadhan, aku rindu, kangen bangat,  I really-really miss u, Ya Ramadhan...



QL selitkan kt sni lagu yang tak pernah lekang dalam hati nie,lagu yang paling QL suka bila tibanya Ramadhan..... (^_^)



Dan lain2 lagu yang berkenaan Ramadhan ini....


by :UNIC & In Team



by : Rabbani ( Al Fatihah buat Ust. Asri, semoga Allah merahmati rohnya)



by : Amir, Pearl



Tak lupa juga sedikit petikan berkenaan persediaan menghadapi Ramadhan mulia ini (Sumber FB Nisa' Malaysia)...... 

10 CHECK LIST PERSIAPAN DAN PERLAKSANAAN PUASA
  • Niatkan rasa sukacita kita dalam hati akan kedatangan bulan suci Ramadhan 
  • Memohon ma’af kepada kedua orang tua, suami/isteri, anak, saudara dan para sahabat atau kerabat anda, dimana setiap hari anda berhubungan dengannya, lupakan kesalahan saudara Muslim anda yang pernah terjadi selama anda berhubungan
  • Bersihkan pakaian taqwamu dari hadas, najis mahupun penyakit hati (iri dengki, hasad, hasut, tamak, haloba, sombong, mencela, dendamberbohong) sebelum , ketika menjalankan ibadah puasa mahupun sesudahnya
  • Niatkan dalam hati untuk melaksanakan ibadah puasa ini dengan penuh kesungguhan dan sekuat tenaga untuk mejalankan juga ibadah – ibadah nafila (tambahan
  • Tingkatkan Iman dan Taqwa, Selenggarakan & hadiri majlis ilmu Islam ditempat anda
  • Perbanyak membaca dan memahami Al-Qur’an Al-Karim, kalau mampu upayakan khatam 1 (satu) Juz selama ibadah puasa dan jadikan amalan dalam hidup setelah Ramadhan berlalu
  • Lakukan aktiviti biasa anda sehari-hari dan tingkatkan kualitinya selama Ibadah puasa, tinggalkan perbuatan maksiat dan perbuatan yang sia-sia tanpa nilai pahala  Tingkatkan amar ma’ruf nahi munkar, saling nasihat menasihati di jalan Allah dan perbayak bersabar
  • Usahakan anda beri’tikaf ( berdiam diri / menginap di dalam Masjid untuk memperbanyak kegiatan ibadah) selama 10 (sepuluh) hari terakhir Ramadhan, sesuai sunnah Rasulmu
  • Ingatlah, bukan pakaian yang baru yang diterima disisi Allah SWT tetapi kebagusan ibadah kita yang utama.


Semoga bermanfaat kepada semua.... :)



Wallahu'alam...


Wednesday, 26 June 2013

KoReA.... Addicted???

Assalamualaikum... readers...

Post nie just untuk QL luahkan perasan skit... skit je...
Ntah teringin plak nak buat post mcm nie....

Hehe, addicted to korean film o drama...  no...no no!
Minat... minat jgk tp jangan sampe addicted ye....

Ok, actually QL memang salah seorang penggemar cerita2 korea nie...
Y???
 Firstly walaupun jalan crite dyorang agak sme je.... (cinta tiga segi, cinta usia jarak, gaduh2 pehtu cinta)... tp yang menariknya adalah, cara dy berlakon... real... x nampak macam berlakon.. mimik muka diorang... seronok la tengok....
Itu yang membawa keseronokan cerita korea nie... mmg nak ikut kan actor n actress nye.... cantik n ganteng belaka.. tp itu semua PLASTIK!... hehe.. jgn marah...

tp QL bukan la jenis penggemar tegar korean film o drama nie... tgk kejap2 jalan crite.. kalau best teruskan tgk.. klau x best, malas nak tengok... n slalunye klau tgk pun laju2 kan.. tgk part2 yg best je... huhu...

Actor o actress yg QL minat pulak, selalunya disebabkan drama yang ditonton... such as :


  • Han Chea Young 



  • Jae Hee


....suke dyorng lepas je tgk My Sassy Girl Chun Hyang... 


-suka kedua2 watak gila2 Lee Mong Ryong & Chun Hyang-
dan disebabkan crite nie, suka watak antagonisnya...

  • Uhm Tae Wong

- bertambah suka pakcik nie ble tgk crite nie, Rebirth -


Next, QL suka lakonan dy nie....


  • Lee Ji Ah

QL rse dy pandai sgt berlakon n x cover2 dlm lakonannya, mula suka ble tgk crite nie, Me Too Flower...


-suka sgt watak panas baran Cha Bong Seon-

Next,




  • Jung Woo Sung



  • -suka watak 'killer' tp tenang dlm, Daisy-


    #Jadi QL ske ble crite yg ad dyorang belakon ................................................................(^_^)V

    Crite2 lain QL just tgk cemtu2 je.... just tgk then lupekan.....

    N QL x minat artis K-POP... sbb QL rse artis K-POP nie agak gedik2 skit... tp, klau singer, QL ske dy nie..


    Hwang Bo Hye Jung

    kenapa?

    suka watak sebenar n tomboyish dy dlm We Got Married,.....



    n QL suka lagu nie.. suara n video clip nye....




    Sooooooo..........................

    Itu je la yang nak di post kan...

    Actually, minat korea nie minat jgk, tp jgn sampai terlalu lalai pulak... klau rse kaum lelaki tu, kurang2 la tgk sebab actress nye agak seksi.... yang perempuan pula, klau time actor o actress nye seksi tu, cepat2 tutup mata... jgn pulak tutup mata dengan tangan, tapi jari dijarangkan pulak... ad part2 yg x sepatutnya ditonton tu.. laju2 kan la...... amik pengajaran yang mane bleh jd pengajaran, such as usaha dyorang utk berjaya, yg susah sgt putus asa...

    Tapi yang sebaiknya,, kurang kan la tgk crite2 korea nie... QL pun tgh usaha untuk mengurangkan minat tgk crite korea nie... nak ikutkan byk lagi bende lain yang perlu dibuat, dari duduk lme2 dpn laptop tgk crite korea.. kan?

    KONKLUSI NYA!!!!

    Jom, kepada peminat2 korean drama o movie... Jom kite try kurang kan sikit demi sedikit!!! QL tengah mencuba.. jom kite cuba same2.... Kita try buat perkara yang lebih manfaat... I'Allah :)

    Lets Do It!

    (^_^)v







    Thursday, 6 June 2013

    Nak ke tak nak....

    Assalamualaikum.... readers...

    QL nak tnye pendapat reader semua...

    Ok, situasinya macam ni.....

    Katakanlah anda kenal seseorang yang berlainan jantina dengan anda, pernah bekerja sama...
    Then, timbul keserasian...
    And keserasian tu lain macam... dia macam masuk ke dalam hati....
    Anda n dia dua-dua rasa sangat serasi ketika tu... sampaikan boleh meluahkan perasaan antara satu sama lain.... sampaikan dia menjadikan anda orang pertama yang tahu sesuatu berita sebelum berita itu diberitahu kepada orang lain... si dia sendiri yang mengaku.... sampaikan anda berdua digosipkan bercinta...

    Tapi semua tu dalam jangka masa kerjasama...

    Bila kerja itu selesai dan tak perlukan lagi kerjasama antara anda dan dia...
    Anda dan dia masing2 bawa haluan masing2...
    Kalau terserempak dua-dua buat-buat x perasan kehadiran masing2...
    Sedangkan anda ketika tu, walaupun semasa dia melintasi anda, anda akan menoleh ke tempat lain... tapi bila dia jauh anda mula mencari nya...

    Perkara tu berterusan sehingga hujung tahun... sampailah dia dan anda terpisah jauh... dia berada di negeri orang... anda berada di sini....

    Dalam masa setahun berlalu, anda masih teringatkan dia,bila ternampak kereta yang sama dengan keretanya, anda akan mula teringat padanya....

    Suatu masa, anda saja2 menaip namanya di dalam internet... sebab xde kerja.... tapi hasilnya terjumpe blog dia... anda menjadi followers setia blog dia.. tapi dia tidak tahu perkara itu...

    Anda sering terbaca dalam blognya tentang luahan hatinya yang tidak mahu mencari pasangan lagi kerana menunggu seseorang.... dan anda x pasti sama ada sesorang itu adalah anda atau tidak.....

    Tiga tahun berlalu, anda cuba melupakannya... sebab anda tak yakin apa perasaan dia kepada anda... anda juga tak yakin penerimaan keluarga dia kepada anda  dan penerimaan keluarga anda kepada dia.... sebab anda berdua ibarat langit dan bumi... dan disebabkan prinsip anda jg, anda tak boleh terima dia dalam  waktu keadaan sekarang ini.....

    Tapi, anda susah sangat nak melupakannya.... bila dapat jemputan perkahwinan dari rakan-rakan anda, anda mula teringat kan dia...

    Bila ada seseorang mula merisik anda, bukan satu, tapi dua tiga... anda menolak mengatakan tidak bersedia...
    sebenarnya anda sendiri tak pasti sama ada anda betul-betul tidak bersedia atau masih menunggu dia... walaupun penantian tu nampak seakan tidak logik....

    Anda ada peluang untuk berhubung, bertanya khabar dengan nya melalui FB tapi, anda x pernah menjadikannya rakan FB anda kerana anda berasa sangat malu..... anda takut anda sahaja yang mempunyai perasaan begitu.. anda takut anda bertepuk sebelah tangan... anda takut anda digelar perigi cari timba....

    Anda mengharap dia memulakan dulu....

    Tapi xde khabar berita daripadanya.....

    Jadi anda membuat kesimpulan untuk melupakannya........ Tetapi sangat2 susah.... hati sering kali ditutup jika ada seseorang yang ingin cuba memasukinya....


    Jadi persoalannya....


    • Adakah anda akan terus melupakannya.... dan bagaimana caranya?
    • Atau adakah anda akan mula cuba berhubung denganya...  tapi x takutkah anda? Sebab anda bukan jenis yang berkawan dengan mereka yang berlainan jantina dengan anda....
    • Atau anda akan biarkan keadaan hati anda sebegitu... sehingga ada seseorang yang lain dapat membuatkan anda melupakan dia.... tetapi bila?


                           Perit di hati hanya Allah sahaja yang tahu.... -_-"


    Semoga readers sentiasa di bawah lembayung rahmat Illahi :)

    Monday, 3 June 2013

    Few About QL

    Assalamualaikum readers..
     First of all, thanks byk2 kpd mereka yang da jd my followers...Since, I'm new blogger here,  so korang la follower pertama QL... so QL nak hadiahkaan ini khas untuk my neewww followers..
                                         Hehe ;) Sweet x?



    Ermmmmmm.....QL sendiri x pasti apelah tujuannya blog nie.. tapi ble first time terbace blog seseorang nie.. rase mcm menarik la jugak.... so, terus decide nak buat blog... actually QL ad 2 blog, satu nie, talkative qalbie n satu lagi qristallove.. kalau korang nak jadi follower dua blog QL.. kecil tapak tangan, padang bola QL tadahkan :)

    Most of blog yg QL pernah bace, kebanyakan nye cerita kan ttg diri sendiri... Kesimpulannya, QL rse blog nie mcm diari tapi kurang skit dari diari... So, QL pun nak buat cemtu la... bende nie mcm kte nak kongsikan pengalaman, cerita n perasaan kite pd rakan2 yang kdg2 kte sendiri x kenal... Quiet interesting sebenarnya.. Plus, dgn blog nie, kite boleh belajar sesuatu dari pengalaman yang ditulis oleh bloggers.. kan?

    Huhu... mukaddimah yang panjang kan... sebenarnye post nie nak memperkenalkn sikit sebnyk ttg diri QL...
    Nama : Nur ....... bt .......... (hehe, rahsia sebenarnya)... umur 24 tahun, untuk tahun nie...sudah bekerja, lepasan diploma, tp tahun nie ambil PJJ diploma lg...Single but not available :P...

     QL kt luar  bkan jenis orang yg peramah... susah sgt nak bukak mulut especially depan org yg x kenal.. n byk org pernah anggap QL nie sombong.. tp x kisah la.. sebenarnya sgt sgt sgt sgt segan bila berjumpe dgn org.. maybe confident level yang x berapa nak tinggi kot.. hehe..

    Erm... rse nye...tu je la kot... x boleh nak cerita byk2...  bahaya...

                                     
    Lastly QL harap, my followers n all readers dpt bg support untuk blog QL... Kalau mcm sekiranya blog QL nie nanti boring ke.. meluat tahap nak hempuk laptop kt lantai ke.. n jiwang karat paku besi ke... korang bace je n sambil tu buat muke ye... hehe... n nak comment amat la di jemput...

    Thanks Again...


                              This is my picture!! X  boleh bagi jelas2 bahaye jg... :P

    Asslamualaikum.... Semoga anda semua dirahmati Allah selalu.. :)