Posts

Hati~

Duhai Hati..

Sering saja kau berbolak balik...
Sering saja kau bertukar rasa...
Bilakah boleh tercapai hati yang damai..
Hati yang sentiasa mengingati...
Hati yang sentiasa bahagia..

Duhai Hati..

Tetaplah dikau dengan satu rasa...
Tetaplah dikau dengan satu cita...
Tetaplah dikau dengan satu cinta..

Kerana hati juga mencipta kata...
Hati juga yang menyuruh gerak jiwa....

2019

Image
Assalamualaikum...

Sudah 5 tahun blog ini dibiarkan bersawang..


Ok.... Mukaddimahnye... QL berkeputusan menulis semula blog disebabkan fikiran skrg terlalu talkative.. x tertanggung untuk dibiarkan.

Jadinya QL nak luahkan rse dlm blog ni..

semoga luahan ni bermanfaat untuk diri dan orang lain..

& rsenye nak latih menulis semula





ad x geng blogger lme2 kt sni since QL posting sejak 2013 dlu??


klau ad ce komen ce...




كُنْ أَنْتَ - Be Yourself ( Kun Anta Lyrics : Arab Berbaris + English + Bahasa Melayu)

Image
لِأُجَارِيْهِمْ، قَلَّدْتُ ظَاهِرَ مَا فِيْهِمْ In order to keep up with them, I imitated their looks and exterior Untuk bersama mereka, Aku meniru rupa dan apa yang dizahirkan mereka فَبَدَوْتُ شَخْصاً آخَرْ، كَيْ أَتَّفَاخَر So I became someone else just to boast, Supaya aku menjadi seorang yang berbeza hanya untuk berbangga
وَ ظَنَنْتُ أَنَا، أَنِّي بِذَلِكَ حُزْتُ غِنَى And I thought that through that I gained a fortune Dan aku sangkakan  jika aku lakukan seperti itu akan akan peroleh kelebihan فَوَجَدْتُ أَنِّي خَاسِر، فَتِلْكَ مَظَاهِر But I found that I'd lost, for these are mere appearances Tetapi apa yang aku dapati hanyalah kerugian, disebabkan luaran semata-mata ini

كورَس: لَا لَا
No no
Tidak, tidak لَا نَحْتَاجُ الْمَالَ، كَيْ نَزْدَادَ جَمَالًا، جَوْهَرْنَا هُنَا، فِي الْقَلْبِ تَلَالًا We don't need wealth in order to increase in beauty, Our essence is here, in our hearts it shines Kita tidak memerlukan harta untuk menambahkan kecantikan, Kecantikan dalaman (jauhari) ada di sini d…

Jangan Bawah Kira Aku.. Haha..

Image
Assalamualaikum, readers..

Diharap sihat jasmani dan rohani..

Sudah lama rse nye jejari tidak menari di kekunci laptop ni, otak pulak dah lama rsenye tak berputar mencari idea baru utk diluahi.. Ececeh.....

So... rse nye... korang RINDU tak pada QL??????



Haha.. mesti x..
Seriously.. sebab QL pun x sure ad ke orang nak bace entri ni.. hurrrmmmmm...

Ok, straight to the point...

Based on title

QL nak cakap sebenarnya adalah...


DON'T UNDERESTIMATE ME!!!!!!!
Sy sgt tidak suka akan perbuatan itu....
Mengapakah dikau mahu men 'underestimate' aku? Katakanlah... Katakanlahh... Katakanlaaaaahhhhhh.....
Walaupun diri ini x berapa nak pandai.. tidak berapa bernas luahan idea... tetapi adakah itu memberi ruang kepada  si dikau utk memandang rendah akan diri ini....
Tidak sama sekali wahai saudara ku... tidak sama sekali..
Haha...
Seriously... 
QL dah berpengalaman 2 kali org memandang rendah diri ini... terasa beb!!!

Rse mcm nak ad bende ni kt rumah....


Bile rasenye tak dapat nak kawa…

Don't Judge a Book by its Cover...

Image
Assalamualaikum , reader...

Semoga sihat jasmani n rohani...



Yup!!
Jangan engkau mengadili buku itu semata-mata kulitnya... mana tau, isi kandunganya terlalu bernilai?

So...

Entri kali ini... adakah QL nak bercerita ttg buku???  Erm.. bolehla kot masuk sekali... huhu...

Seperti tajuk di atas.. rasenye readers semua sedia maklum maksudnya....

Jangan lah kita sekali-kali menilai org berdasarkan pakaiannya sahaja.. lebih kurang cemtu la kan...

Peribahasa tu mungkin kte boleh pkai... mungkin x berapa sesuai.... kenapa?

Bagi QL, dan ape yg QL pernah dengar, personaliti seseorang tu boleh dinilai melalui pakaiannye..

Agree with me?
Its up to you.. hehe (^_^)v
Ye... sebagai contoh.. klau kte tgk baju seseorang tu x ber 'iron' (tgk beberapa kali ye, tgk sekali tak dikira).. automatically kte akan nilai orang tu pemalas...
Then, ble kte tgk orang tu pkai baju striking... bling-bling... funky mankey :P.. QL akan judge org tu.. level confident dy agak tinggi.... o personaliti nye mungkin g…

20 sen -_- Sorry to say...

Image
Assalamualaikum, readers....
Harap readers berada dalam keadaan sihat.. rohani dan jasmani...

Mood hari ini.. luahan perasaan.. -_-

Negara Malaysia dikejutkan dengan berita yang tak berapa nak terkejut a.k.a da agak daaaaaa... iaitu kenaikan RON 95 sebanyak ....


Tatkala minda ligat berputar memikirkan wadah-wadah menjimatkan perbelanjaan, tatkala itu, berita tersebut membenamkan sebiji bola besi di dalam kotak pemikiran.....

Seusai berita dihebahkan.. ketika itu, laman2 sosial dihujani komen2  tak kira lah laman muka buku, bunyi burung tweet tweet, dan etcetera....

dan diantaranya....

"Relax brother.. brother relax.... 20 sen je"

Ayat mudah tak pakai otak... (sorry bro, ayat kasar)

Kenaikan 20 sen seliter.. bukan nya

" Ok abang... abang isi penuh lepas tu, letak 20 sen dalam ini tabung... (keletong)" kata bangla Pam Petrol..

Sorry to say la.....

Klau dulu mase sekolah... belanja sekolah pagi dan petang 50 sen... bahagi la 30 sen pagi 20 sen petang  atau vise versa.…

+ve

Image
Assalamualaikum, readers...

Salam Merdeka, & Salam Aidilfitri....
Semoga Negara, Masyarakat dan Diri kita sentiasa Merdeka walaupun daripada anasir-anasir jajahan. (^_^)

Setelah lama QL mendiamkan diri, baru nie rsenye QL nak menulis.. huhu...

+ve....

dengar saje da rsekan aura nya.. kan?

Be positive.. QL rse perkara nie penting dalam hidup kite...

QL pernah terbaca satu buku bertajuk "Hukum Tarikan" aka "Law of Attraction"
Da lame da QL bace buku nie, so detail nye x berapa ingat.. Tapi ape yang nak disampaikan oleh buku nie adalah pentingnya kte positif dalam semua perkara... sebabnya... bila kite berfikiran positif, perkara2 di sekeliling kite akan berjangkit menjadi postif..

Walaupun teori hukum tarikan magnetik, +ve akan tertarik dengan -ve... hehe... amik kaw.. masuk subjek sains.. tapi, Law of Attraction yang disampaikan nie, bila kite berfikiran +ve akan menarik lebih banyak lagi cas2 +ve..

Ala.. tak payah nak fikir jauh2 la... ingat je slogan o lagu n…